Header Image

6 Βήματα για να ζεις με αρμονία στο lockdown

6 Βήματα για να ζεις με αρμονία στο lockdown
Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Το διάστημα των τελευταίων μηνών αποτέλεσε πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας. Ο κορωνοϊός μας έφερε αντιμέτωπους με μία πραγματικότητα, ένα μάθημα, το οποίο αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα, δίχως κανείς να μένει έξω από αυτό: Η ζωή ήταν, είναι και θα είναι απρόβλεπτη!

Πολλοί από εμάς νιώσαμε δέος, ανασφάλεια, φόβο και διάφορα άλλα συναισθήματα μπροστά στις εκπλήξεις και στις αλλαγές της ζωής και της καθημερινότητας της ίδιας. Η αλήθεια είναι πως δυσκολευτήκαμε να διαχειριστούμε τον εαυτό και τα συναισθήματά μας… 

Ο άνθρωπος, όμως, έχει μέσα του τη δύναμη να αντεπεξέρχεται στα εμπόδια και στις προκλήσεις που του παρουσιάζονται, αρκεί να εξασκεί και να αναπτύσσει συνεχώς εκείνες τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που τον βοηθούν να αυξάνει το θάρρος του. Και φυσικά, να εξελίσσεται διαρκώς.

Παρακάτω θα αναφερθώ σε τακτικές και τρόπους σκέψης που μας βοηθούν στο να είμαστε ανθεκτικοί, θαρραλέοι, προσαρμοστικοί κι ευέλικτοι. Με λίγα λόγια, να ζούμε με αρμονία!

  1. Η σύνδεση και η συνεργασία που έχω με τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και τους άλλους ανθρώπους γύρω μου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχική μου υγεία. Χρειάζεται να επενδύω στις καλές σχέσεις, στην κατανόηση, τη συμπόνια και συνεργασία. Να νοιάζομαι για το κοινό καλό και όχι μόνο για τις προσωπικές μου επιθυμίες. Όταν επενδύω στις καλές σχέσεις με τον εαυτό μου και τους άλλους, επενδύω στην ευτυχία μου.

  2. Η σωματική μου υγεία, το πόσο φροντίζω ή διατηρώ το σώμα μου σε καλή κατάσταση, παίζει και αυτό πολύ σημαντικό ρόλο στο πόσο θάρρος και δύναμη έχω να ενεργοποιούμαι κάθε μέρα, ώστε να πράττω τα απαραίτητα. Η ψυχή ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στις απαιτητικές συνθήκες όταν φροντίζω τις ανάγκες του σώματός μου, επαρκώς. Άρα, λοιπόν, είναι απαραίτητο να προσέχω την ισορροπημένη διατροφή μου, να ξεκουράζομαι αρκετά και να κινώ το σώμα μου με οποιονδήποτε τρόπο, καθημερινά.

  3. Οι πράξεις καλοσύνης.  Η ζωή μου είναι κενή χωρίς προσφορά, καλοσύνη και ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους μου. Όταν προβαίνω σε μια οποιαδήποτε πράξη καλοσύνης, προσφέρω κάτι θετικό και νιώθω χρήσιμος. Δεν χρειάζεται να προσφέρω χρήματα ή υλικά αγαθά. Μπορώ να προσφέρω συναισθηματική στήριξη, το ενδιαφέρον μου, μια καλή κουβέντα, το χαμόγελό μου ή απλώς, να ακούσω πραγματικά κάποιον. Άλλωστε, όπως έχει πει ο Σενέκας: «Όπου υπάρχει ανθρώπινο πλάσμα, υπάρχει ευκαιρία για καλοσύνη».

  4. Να νιώθω και να εκφράζω καθημερινά την ευγνωμοσύνη μου για τους ανθρώπους, για τα πράγματα και για όλα τα καλά. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα βαθύ συναίσθημα που με συνδέει με τους ανθρώπους, τη ζωή και τη φύση. Κανένας άνθρωπος, ούτε η φύση, ούτε η ζωή, δεν μου χρωστά τίποτα. Ό,τι καλό υπάρχει στη ζωή μου αλλά και έξω από αυτή, είναι δώρο κι ευλογία. Χρειάζεται να παρακινώ καθημερινά τον εαυτό μου να θυμάται, να αναγνωρίζει και να εκτιμά όλα τα θετικά στη ζωή τη δική μου αλλά και γενικότερα.

  5. Να απολαμβάνω και να γιορτάζω με πάθος κάθε όμορφη στιγμή. Χρειάζεται να βρίσκω καθημερινά μικρότερα και μεγαλύτερα πράγματα και να τα απολαμβάνω με όλη μου την ψυχή: το να πίνω τον καφέ μου το πρωί, να κοιτάζω τον ουρανό, να τρώω ένα νόστιμο γεύμα, να περπατάω έξω, να κάνω ένα χαλαρωτικό μπάνιο, να μιλώ με ένα αγαπημένο πρόσωπο… Κάθε μέρα έχουμε άπειρες ευκαιρίες να απολαύσουμε μικρά πράγματα. Μην γίνεσαι θεατής στη ζωή σου, επαναλαμβάνοντας κινήσεις μηχανικά ή από κεκτημένη ταχύτητα. Ας είσαι παρών στην ίδια σου τη ζωή! Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να γίνει παρατηρητής. Με αυτό τον τρόπο, τα απλά πράγματα μπορούν να μας γεμίζουν απόλαυση και να μεταμορφώνονται σε ευκαιρίες για μικρές και μεγάλες καθημερινές γιορτές.

  6. Να ασχολούμαι με τη διαρκή εξέλιξη μου ως άνθρωπος. Χρειάζεται να θέλω συνεχώς να μαθαίνω, να παρατηρώ και να εξελίσσομαι. Μπορώ να ασχοληθώ με ένα χόμπυ, να διαβάσω ένα βιβλίο αυτοεξέλιξης ή φιλοσοφίας, να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο online, να κάνω ψυχοθεραπεία για να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου, να συμμετέχω σε μια ομάδα αυτογνωσίας, να κάνω διαλογισμό κλπ.. Γενικώς, να φροντίζω να θρέφω το πνεύμα μου, όπως θρέφω και το σώμα μου. Όσο ποιοτικότερο αυτό που βάζω μέσα μου, τόσο πιο πολύ εκπέμπω ψυχική και σωματική υγεία! 
    Ανακεφαλαιώνοντας, οι καλές σχέσεις και η σύνδεση με τον εαυτό μου και τους άλλους ανθρώπους, η φροντίδα της σωματικής μου υγείας, οι πράξεις καλοσύνης, το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης, η καθημερινή απόλαυση όμορφων στιγμών και η πνευματική μου εξέλιξη, αποτελούν τα πραγματικά μου εφόδια ώστε να αντιμετωπίζω αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ζωής. 

Όλα τα παραπάνω αυξάνουν το θάρρος και τις ικανότητές μου, έτσι ώστε να νιώθω ευτυχής και πλήρης. Η ευτυχία δεν εξαρτάται από τα εξωτερικά γεγονότα ούτε από τα αποκτήματά μου.

Η πανδημία, μας επηρεάζει όλους. Το πως και το πόσο όμως, εξαρτάται από το πως θα το αντιμετωπίσουμε.

Μπορώ να ζω μια ζωή με αρμονία, δίνοντας αξία και βαρύτητα σε όλα όσα συμβάλλουν στην θετική πλευρά της ζωής.

back image logo