Header Image

2o lockdown, τα μαθήματα που χρειάζεται να πάρουμε

2o lockdown, τα μαθήματα που χρειάζεται να πάρουμε
Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Το  2ο lockdown είναι μία ευκαιρία να αφουγκραστούμε τα βαθύτερα μηνύματα που μας περνάει η εποχή. Ο κόσμος αλλάζει και μαζί του πολλά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα.  Το 1ο lockdown ήταν πρωτόγνωρο και δεν γνωρίζαμε πως να το διαχειριστούμε. Όταν πέρασε το πρώτο κύμα, ίσως πιστέψαμε ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναζήσουμε κάτι παρόμοιο. Όμως, όπως συχνά συμβαίνει στη ζωή το μάθημα ξαναέρχεται μέχρι να το εμπεδώσουμε. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε και να εμπεδώσουμε είναι η ανάγκη να στραφούμε μέσα μας.

Σε όλες τις καταστάσεις υπάρχει η θετική και η αρνητική όψη, το γιν και το γιανγκ. Είναι χρήσιμο να επικεντρωθούμε στα θετικά, να βελτιώσουμε τα αρνητικά και να τα δούμε σαν μία ευκαιρία για την εξέλιξή μας.

Μπορεί να έχουμε χάσει την κοινωνική μας ζωή και τη ρουτίνα της καθημερινότητας μας, όμως είναι μια μοναδική ευκαιρία να εξασκήσουμε την προσαρμοστικότητα μας, να παρατηρήσουμε τον εαυτό και τα συναισθήματά μας και να αποκτήσουμε νέες συνήθειες που θα βελτιώσουν μακροχρόνια την ψυχική και την σωματική μας υγεία.

Ο κορωνοιός μας αναγκάζει να πατήσουμε παύση σε μια καθημερινότητα που οι περισσότεροι από εμάς τρέχαμε να ικανοποιήσουμε τα «πρέπει» και τα «θέλω» μας.  Τώρα, ήρθε η ώρα να δούμε το «χρειάζομαι» και αυτό που χρειάζομαι συχνά δεν έχει καμία σχέση με τις επιθυμίες και τα θέλω μου.

Το «εγώ» θέλει ρούχα, μαγαζιά, εξόδους, διασκέδαση, γρήγορους ρυθμούς και διάφορους περισπασμούς. Το σώμα μας διψάει για ξεκούραση, άσκηση, ισορροπημένη διατροφή.. Η ψυχή μας διψάει για εξέλιξη, μάθηση, θέλει να παρατηρήσει, να βιώσει και να αποδεχθεί όλα τα συναισθήματα -αρνητικά και θετικά- χωρίς να τα αποφεύγει. Θέλει να γαληνέψει και να τραφεί με ευγνωμοσύνη, κοινωνικό ενδιαφέρον και υπευθυνότητα προς τον εαυτό και τους άλλους.

Το σήμερα μας αναγκάζει να στραφούμε στο «χρειαζούμενο» και όχι στα «θέλω» και η πραγματικότητα που βιώνουμε μας οδηγεί να πάρουμε αυτό το μάθημα.

Νταίζη Μανιατοπούλου

MSc Counseling Psychology & Psychotherapy

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Gala (Πρώτο Θέμα) στις 15 Νοεμβρίου 2020

back image logo